1 av 3
2 av 3
48 renar blev påkörda av persontåget vid tågbron vid Kaitum. Foto: Anne-Marit Pentha Päiviö/ SVT Sápmi
3 av 3
Ingemar Blind, Girjas sameby. Foto: Anne-Marit Pentha Päiviö/ SVT Sápmi
jiellevárri/gällivare

48 renar ihjälkörda av persontåget

48 renar blev påkörda av persontåget vid Kaitum, Gällivare kommun. Renskötare i Girjas sameby fann renarna på lördag morgon. 

 

300 meter från tågbron i Kaitum blev på lördagsmorgonen 48 renar ihjälkörda av tåget. Renskötarna var i området och fick även information om händelsen från Trafikverket.

Ingemar Blind, renskötare i Girjas sameby säger att det är dåligt bete i området och renarna vill upp mot fjällen och då passerar renarna tågbanan.

- Det är inte kul att se, ingen renskötare vill se sånt här, säger Ingemar Blind.

Fredrik Rosendahl, underhållschef på Trafikverket i Norrbotten har svårt att kommentera den specifika händelsen, men säger att en orsak till tågdödade djur är brister på viltstängsel kring tågbanorna.                                       

- Vi vet att det på vissa sträckor är brister med viltstängsel kring tågbanorna, som måste åtgärdas och det är något vi kontinuerligt jobbar med, säger Fredrik Rosendahl.

Ekodukt, en viltpassage över järnvägen är en annan åtgärd som Trafikverket kan bygga för att undvika viltpåkörningar. Det ser också renskötarna i Girjas sameby som en tänkbar lösning.                                              

Men Fredrik Rosendahl kan inte kommentera hur man kommer göra i det här ärendet.

- Det är en dialog vi måste ha tillsammans, för renskötarna är väldigt kunniga och kompetenta, de vet egentligen bäst om hur renarna beter sig. Då måste vi samråda med dem för att hitta de bästa lösningarna, säger han.  

I Sverige dödas varje år renar av tåg. Bara den här händelsen kostar runt 150 000 kr, ersättningen från staten är 2957 kronor per ren. 

 

 

 

 

 

Anne-Marit Pentha Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Marja Påve
marja.pave@svt.se

Ođđasat.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista