Stockholm

Frukt minskar risken för starr

En stor studie av äldre svenskor visar att ett högt intag av antioxidanter, till exempel frukt och grönsaker, minskar risken för grå starr. Det skriver Upsala Nya Tidning som citerar tidskriften Jama Ophthalmology.

30 000 kvinnor besvarade en omfattande enkät om mat- och dryckesvanor och från den beräknades den "totala antioxidativa kapaciteten". De följdes sedan i åtta år och forskarna fann samband mellan grå starr och intaget av antioxidanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".