UPPSALA

Jäv försenar tillsättandet av språkprofessor i Uppsala

För ett år sedan gick den mångårige professorn i finsk-ugriska språk vid Uppsala universitet, Lars-Gunnar Larsson i pension.
Men ännu har inte hans efterträdare utsetts - en jävssituation har nämligen försenat hela rekryteringsprocessen.

Efter 30 år som professor i finsk-ugriska språk så gick alltså Lars-Gunnar Larsson i pension vid årsskiftet för drygt ett år sedan.

En stor del av sin undervisning och sin forskning ägnade Larsson åt samiskan och när universitetet annonserade ut tjänsten så lades mycket stor vikt åt meriter i östersjöfinska språk och samiska.

Fyra personer sökte tjänsten och universitet valde att gå vidare med två namn.

Den ena är Torbjörn Söder som idag är lektor i finsk-ugriska språk vid Uppsala universitet. Han undervisar i nordsamiska och forskar även på finsk-ugriska språk, bland annat samiska.

Den andra personen som nu är aktuell för tjänsten är Rogier Blokland, doktor vid finsk-ugriska institutionen vid Ludwig-Maximilian-universitetet i Munchen.

Det är en rekrytereringskommitté inom universitetet som tillsammans med två externa sakkunniga ska föreslå den lämpligaste kandidaten till universitetet rektor, som sedan tar det formella beslutet.

Detta föregås bland annat av en provföreläsning med de två huvudkandidaterna.

Universitetet hade en förhoppning om att den nya professorn skulle vara i tjänst redan nu - men anställningsprocessen har dragit ut på tiden.

Det beror på att en av de sakkunniga som universitet anlitat, Cornelius Hasselblatt, har publicerat både böcker och artiklar tillsammans med Rogier Blokland.

Detta jävsförhållande påpekades och åtgärdades sent i rekryteringsprocessen - ansökningstiden för tjänsten gick ut i februari, Hasselblatt utsågs som sakkunnig i mars trots att jävssituationen var tämligen uppenbar.

Universitet utsåg därför i oktober en ny sakkunnig, nämligen professor Riho Gruntahl från Helsingfors som då blir den andra sakkunniga tillsammans med Sirkka Saarinen från Åbo.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: