Sápmi

SSIF blir utan organisationsstöd från Sametinget

1:26 min

Svenska Samernas Idrottsförbund (SSIF) blir utan organisationsstöd från Sametinget i år.

Den sökta stödsumman uppgick till 440 000 kr. Orsaken till det uteblivna stödet är en bristfällig ansökan, berättar kulturrådets ordförande Karin Mannela:

- I själva ansökan fattades det så pass stora delar, så vi kunde inte ta något beslut, säger Karin Mannela. 

Förbundet har de tre senaste åren fått ca 300 000 kr/år i organisationsstöd från Sametinget. Men i år blev Svenska Samernas Idrottsförbund utan stöd. Ulrika Renström, ordförande för SSIF säger att hon har gjort sitt bästa när det gäller ansökan:

- Jag har trott att jag har gjort rätt, men jag har gjort fel och det är ju lätt hänt.

En lösning kan vara att söka finansiering på annat sätt, säger Karin Mannela:

- De kan söka projekt bidrag för olika projekt, precis som alla andra organisationer, föreningar och enskilda. Men när det gäller organisationsstöd så är det svårt, säger Karin Mannela.

Och det är något som Ulrika Renström bekräftar.

- Nog kommer vi att söka projektpengar, det kommer vi att göra. Det har vi tänkt göra hur som helst. Det finns ju idéer om att utveckla den samiska idrotten. Vi måste få mer pengar till den samiska idrotten.

Men Ulrika Renström säger inget ska bli lidande på grund av att de går miste om stödet från kulturrådet:

- Vi har ju pengar kvar sen ifjol. Så det som vi har planerat, både same-SM och innebandy-SM, där vi har fått bidrag redan, det kommer vi att köra, säger Ulrika Renström, ordförande för Svenska Samernas Idrottsförbund (SSIF).

Ulrika Renström säger också att det är ännu oklart hur det blir med det svensk/samiska deltagandet i Artic Winter Games, eftersom Svenska Sametinget inte ger stöd för resor till tävlingen.

Reportrar Thomas Sarri och Sara Björne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista