Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ubmeje/ Umeå

Pengar till samisk mat under kulturhuvudstadsåret

Publicerat tisdag 14 januari 2014 kl 07.14
"Vore synd om man inte tog tillvara på den chansen"
(1:41 min)
Michael Lindblad. Foto: Helena Andersson/ Sveriges Radio

En halv miljon kronor får Sametinget för att synliggöra samisk mat och matkultur under kulturhuvudstadsåret 2014, men på Sametinget vet man inte ännu vad pengarna kommer att gå till.

Michael Lindblad som sitter i det samiska konstnärliga rådet har tips till Sametinget vad pengarna kan användas till.

- Jag kan ju tycka att Sametinget har en möjlighet att använda kulturhuvudstadsåret som en bra möjlighet att synliggöra samisk mat.

Landsbygdsdepartementet ger Sametinget ett utökat uppdrag att lyfta den samiska maten och matkulturen i kulturhuvudstaden Umeå 2014. En halv miljon kronor får användas till uppdraget, och förhoppningen är att detta ska leda till fler jobb inom samisk livsmedelsproduktion och besöksnäring.

Sametingets näringschef Lars-Ove Johnsson säger att de inte vet vad de kommer att göra med pengarna än, men att det kommer att gå till besöksnäringen. Det finns möjlighet för samiska organisationer som håller på med mat att få i uppdrag att synliggöra samisk mat och samisk matkultur. Michael Lindblad på det samiska konstnärliga rådet har tips om vad pengarna kan gå till.

- Så det finns många att samarbeta med och det finns ett oändligt antal möjligheter. så det är ett förslag till Sametinget från vår sida, säger Michael Lindblad.

Michael Lindblad säger att kulturhuvudstadsåret erbjuder ett fönster både nationellt och internationellt, där man kan visa samisk mat och dess kvalitet. Man kan göra det på många olika sätt som tillexempel vid andra samiska arrangemang som pågår under flera tillfällen under 2014, man kan också samarbeta med restauranger i Umeå och man kan anordna specifika matevenemang där samisk mat är i fokus.

- De här pengarna skall användas under 2014 och det sammanfaller ju, så det vore synd om man inte tog tillvara på den chansen, säger Michael Lindblad.

 

Reporter Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".