Högt pris för bättre glid

Vallar du dina skidor själv får du se upp. Forskare varnar för att skidvallan kan vara farlig för både människor, djur och miljö.

I dag innehåller många skidvallor fluorämnen, trots att de klassas som en hälsofara, skriver tidningen Råd och Rön.

-Fluorämnen är ett miljögift som våra kroppar inte kan bryta ner, säger Helena Nilsson, kemist vid Örebro universitet.

Hennes forskning visar hur fluorämnet PFOA har påverkat vallateamen hos de svenska och amerikanska skidlandslagen. De visade sig ha 500 gånger så höga halter av kemikalien i sitt blod än vad som anses normalt.

-Skidåkare som bara vallar några gånger om året riskerar inte att få så höga värden, men det här är fortfarande en kemikalie som inte finns naturligt i vår miljö och släpps den ut så finns den där för alltid, säger Nilsson.

Kemikalierna sprids fort via vatten och vind. Höga halter har också uppmätts hos isbjörnar och pingviner.

-Det blir värre ju högre upp i näringskedjan som man kommer, säger Nilsson.

Fluorämnena bildar släta ytor som stöter bort smuts, fett och vatten - något som också gjort dem populära för impregnering av möbler och ytterkläder. Men de kan påverka immunförsvaret, ge leverskador och cancer.

-Vi som konsumenter kan påverka genom att fråga i butiker om vår vara innehåller farliga ämnen, säger Helena Nilsson.

Carin Fock/TT

Skidvalla

Skidvallor finns i två kategorier, glidvalla och fästvalla. Fästvalla innehåller sällan fluorkemikalier. Glidvallor har nästan alltid fluorerade komponenter som minskar friktionen mellan snön och skidan. Vallan smälts in i skidans belag och bearbetas av vallarna, genom att gnuggas eller borstas, för att få en bra yta på skidan.

Källa: Universitetssjukhuset Örebro (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista