Annica Waara Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Rádio Sápmi

Kassaapparaterna kan bli slutet på marknader

I år har skatteverket tagit beslut om nya regler för marknadsförsäljning och det är något som marknadsförsäljaren Annica Waara tycker verkar besvärligt.

- Det verkar jättetjorvigt, jag står på två olika platser i Jokkmokk på marknaden, så ska man då ha två register då? säger Annica Waara.

Alla som säljer på marknader och har en försäljning för över 170.600 inklusive moms ska ha ett kassaregister och till Jokkmokks markanad har skatteverket aviserat att man tänker komma till Jokkmokk för att inspektera. Jokkmokks marknad har sökt om dispens men fått avslag med den motiveringen att man inte kan söka om dispens kollektivt. Det måste var och en göra själv.

- Om man kan söka om dispens så ska jag absolut göra det säger Annica Waara till sameradion

Annica Waara håller just nu på att för 11:e gången göra sig klar för Jokkmokks marknad och hon tror att marknader kan dö ut på grund av den nya lagen.

- Många står på få marknader och de tycker nog att det är dyrt att skaffa ett kassaregister men det är bara spekulation från min sida, säger Annica Waara.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista