1 av 3
En snöhög har skottats upp alldeles intill stålbenen på gungställningen och i snön sticker staketets knappt synliga träpålar upp. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
2 av 3
Här har en snöhög skottats intill sargen på isbanan. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
3 av 3
En jättelik snöhög är uppskottad alldeles intill husväggarna. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
Karesuando

Säkerheten ses över efter skololycka

Efter en lek på en livsfarlig snöhög på skolgården skadades en elev från sameskolan i Karesuando så allvarligt att han fick föras med ambulans till Gällivare.

Sameskolans elever har slutat sin gympalektion och går från gymnastiksalen tillbaka mot skolan. På vägen börjar dom leka och klättrar upp på en tre meter hög snövall som är plogad mitt i en lekpark.

Men i leken går något snett och en pojke slår i en av lekparkens stolpar, som döljs av snöhögen. Pojken förs med ambulans till Gällivare sjukhus, idag mår han efter omständigheterna bra.

 – En olycka kan ju ske på en skolgård. Nu är det så att den här olyckan ägde rum på grannskolans skolgård, så vi hade inte full uppsyn över våra elever vid det tillfället, säger sameskolans rektor Laila Stenberg.

Sameskolans elever var alltså inte på sin egen skolgård när olyckan ägde rum förra veckan - utan på Karesuandoskolans gård som ligger bredvid och som man måste passera på vägen från gympasalen. På den gården finns flera höga snövallar som är plogade mot staket och väggar.

  – Det är ju rektor vid den skola där olyckans sker som har ansvar att se till att skolgården är så säker som möjligt för elever och alla andra som vistas på skolgården.

Rektor för Karesuando skola är Eva-Lisa Siggemo. Hon menar dock att felet ligger hos kommunens fastighetsbolag, Kirunabostäder, som hon inte tycker har skött snörjöningen.

 – Vi hyr lokalerna av Kirunabostäder och det är de som är ansvariga för snöröjningen på skolgården.

Sameskolans rektor säger att man nu kommer att se över säkerheten på båda skolorna.

 – Vi måste minska ner på de här snöhögarna och ta bort vissa snöhögar. Det här är sådant vi får göra varje år, titta hur vi kan göra för att det inte ska hända olyckor.

Chefen för Kirunabostäder Annelie Winsa säger till Oddasat.se att hon beklagar det inträffade. Hon menar att den dåliga plogningen beror på en kommunikationsmiss mellan Kirunabostäder och entreprenören som sköter plogningen på skolgården. Anneli Winsa säger att plogningen kommer att åtgärdas snarast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".