Lars-Ove Jonsson. Foto: SVT
Rádio Sápmi

Sametinget har inte pengar för att lösa beteskrisen

3:26 min

I år har 27 samebyar sökt om katastrofstöd från Sametinget. Många renägare är oroliga för att det inte ska finnas nog med pengar att få.  Lars-Ove Jonsson, näringslivschef på Sametinget säger också att det inte finns nog med pengar.

Just nu är det stora renbetesproblem i en stor del av renskötelsområdet. Samebyarna har möjlighet att söka om katastrofstöd från Sametinget, det ingår i rennäringens främjandeanslag, berättar Jonsson och är på totalt 108 miljoner kronor. Men främjandeanslaget ska också bland annat gå till rovdjursersättningar, rikgränsstängsel och prisstöd.

--Vi har inte nog med pengar, utan det behövs extra medel, säger Lars-Ove Jonsson.

Det är först när Sametinget är färdiga med den påbörjade beteskontrollen som de ser omfattningen av betesproblematiken. Därefter kan de söka extra pengar från regeringen. Enligt Lars-Ove Jonsson har regeringen signalerat att de inte ger något katastrofskademedel.

--Men vi kommer ändå att söka, säger Jonsson.

Regeringen kommenterar inte något extra anslag innan de har fått frågan från Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista