Birgitta Åhman, professor i renskötsel på Svergies Landbruksuniversitet. Foto: Lisa Utsi
Rádio Sápmi

Övervakning, stor hage och foderkrubbor till alla renar är viktigt vid utfodring

5:29 min

Alla renskötare som har utfodrat renar vet att det kan uppstå problem, säger Birgitta Åhman professor i renskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. – Renen är en iddislare och det tar tid för magen att ställa om till ett nytt foder som är olikt det som renen äter i naturen, säger Åhman.

Hur ska man börja utfodra?

- Om det finns möjlighet så kan man börja utfodra på naturbete innan man tar in dem i hage. Om det är torr snö och rent så kan man lägga ut fodersträngar på marken så att renen börjar äta lite. Det behövs inte så mycket för att magen ska ställa om. Tar man in dem i en hage ska man se till att alla renar kommer åt att äta, säger Birgitta Åhman

Vad är det vanligaste problem man stöter på när det gäller utfodring?

- Diarré och så kallad skvalpmage med mycket vätska i vommen är de vanligaste problem. Diarréer går ofta över, men de kan bli allvarliga så att renen torkar ut. Så har man en ren med riktig kraftig diarré ska man ha den för sig. Det finns också en risk att de smittar varandra med skadliga bakterier. Om man har många djur med problem så tycker jag att man ska prova att använda till exempel foderjäst som hjälper magen komma igång, berättar Åhman.

Vilka råd vill du ge renägarna som måste utfodra?

- Övervakning är viktigt, hagen ska vara tillräcklig stor och så ska det finnas foderkrubbor till alla så renarna inte blir stressade och konkurrear om maten. Sen måste de ha tillgång till vatten, det går ju med ren snö men då måste det komma ny snö hela tiden. Att äta pellets utan vatten är som att äta müsli utan fil så det bästa är om man kan ordna vatten, kanske från en kallkällebäck eller liknande, säger Birgitta Åhman, professor i rennäring på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista