Uppsala

Även snus skadligt under graviditet

Att snusa när man är gravid höjer risken för att barnet föds med gomspalt enligt en studie från Karolinska institutet och Uppsala universitet.

Sambandet mellan rökning och gomspalt har tidigare noterats, men den gravida bör undvika nikotin helt.

-Att snusande ökar risken för läpp-käk-gomspalt minst lika mycket som rökning talar för att det kan vara nikotinet som kan påverka ansiktets normala utveckling, säger läkaren Anna Gunnerbeck till UNT.

Hon påpekar att kvinnor som hade slutat snusa eller röka före sitt första besök på mödravårdscentralen inte hade någon förhöjd risk för att få barn med läpp-käk-gomspalt.

-Glädjande nog såg vi att mer än hälften av kvinnorna som rökte eller snusade tre månader innan de blev gravida hade slutat göra det på egen hand när de skrevs in på mödravårdscentralen, säger Gunnerbeck till UNT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista