Nygammal gruva kan vara på gång i Skelleftefältet

Guldfyndigheten i Åkerberg påträffades första gången 1987
2:01 min

Boliden vill säkra rättigheterna till Åkerbergsgruvan, fem mil nordväst om Skellefteå. Priset på guld mångdubbelt högre än när gruvan lades ner 2001 - därför tror Boliden att gruvan åter kan bli lönsam. Företaget har strax före jul lämnat in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergsstaten.

Åkerbergsgruvan ligger inom det mineralrika Skelleftefältet där det sedan upptäckten 1920 öppnats närmare 30 gruvor för basmetaller (bly, koppar, tenn och zink) och ädelmetaller (guld och silver mm).

Guldfyndigheten i Åkerberg påträffades första gången 1987 och gruvproduktionen skedde i dagbrott mellan 1989 och 2001. Omkring 1,5 miljon ton malm hann Boliden bryta innan gruvan lades ner då fyndigheten inte längre ansågs lönsam att bryta.

Men sedan dess är guldpriset många gånger högre och Boliden har dessutom utvecklat sin teknik för guldutvinning, vilket fått företaget att tänka om.  

Nu vill företaget säkra rättigheterna till gruvan i framtiden och ansöker därför om bearbetningskoncession.

Av den framgår att bolaget i så fall startar en underjordsgruva och precis som tidigare fraktar malmen till anrikningsverket i samhället Boliden, fyra mil söderut.

Själva gruvområdet är av blygsam karaktär, omkring 13 hektar vilket kan jämföras med den planerade Rönnbäcksgruvan i Tärnaby som fått bearbetningskoncession för ett 144 hektar stort gruvområde.

Vilka miljökonsekvenser kan Åkerbergsgruvan medföra?

Boliden vill själv tona riskerna och pekar framförallt på att brytningen sker i en gammal befintlig gruva vilket enligt företagets miljökonsekvensbeskrivning (MKB) innebär en begränsad påverkan på landskapsbilden.

Företaget framhåller också att brytningen sker under jord, vilket begränsar dammningen.

Däremot kommer buller från sprängningar och transporter att leda till störningar för både människor och djur.

Dessutom finns det arsenik i det kvarliggande gråberget från den tidigare gruvan - Boliden medger att halterna är höga och det måste man ha i beaktande i det fortsatta arbetet menar företaget.

Gruvan ligger också i anslutning till Byskeälvens Natura 2000-område och 1-2 kilometer väster om gruvan har Svaipa sameby en renflyttled som är klassad som riksintresse.

Men vägen till en nystart av gruvan är lång: först ska ansökan om bearbetningskoncession behandlas av Bergsstaten, länsstyrelsen och andra berörda myndigheter.

Boliden betonar dessutom att företaget ännu inte tagit ställning till om fyndigheten är lönsa att bryta.

Reporter Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".