1 av 3
Tävlingsledaren Kåre Olli menar att de måste värna om deltagarnas hälsa i första hand. Foto: Linn Margrete Påve / NRK
2 av 3
Karin Nutti Pilflykt åkte bil Gällivare-Porsanger tur och retur, en resa på sammanlagt 120 mil utan att tävla. Här på bilden står hon på startlinjen för Sápmis färger i Arctic Winter Games våren 2012 och får instruktioner av tränaren och skidledaren Olav Verstad. Foto: Sander Andersen/NRK Sápmi
3 av 3
Här på STIL-stadion i Igeldas skulle tävlingarna ha genomförts. Foto: Linn Margrete Påve / NRK

Inget samemästerskap - kylan stal skidfesten

1:52 min

De samiska vintermästerskapen i skidåkning och lassokastning har inställts på grund av kylan. Mästerskapen skulle hållits i Porsanger, Nordnorge men arrangörerna har idag på förmiddagen beslutat ställa in tävlingarna eftersom det är för kallt.  

På fredag morgon visade termometern minus 15 grader och eftersom det enligt prognoserna ska bli ännu kallare under helgen så beslutade arrangörerna att ställa in mästerskapen.

 – Vi hade nog kunna köra idag, men eftersom det ska bli ännu kallare så valde vi att ställa in hela mästerskapet, säger tävlingsledaren Kåre Olli och menar att de som kommer långt ifrån inte ska behöva komma till mästerskapen endast för en dags tävlande.

Därför skjuts hela mästerskapet nu på framtiden och det är oklart när de kommer att hållas. Kåre Olli säger att ett alternativ är att arrangera dem veckan innan påsk, men inget beslut har tagits ännu.

Från svenska sidan av Sápmi var nio deltagare anmälda, åtta från Soppero Sameförening och en från Storlule sameförening.

 – Vi måste tänka på deltagarnas hälsa i första hand, säger Kåre Olli.  

Karin Nutti Pilflykt från Storlule sameförening anlände till tävlingsarenan i Igeldas redan på torsdag kväll. Hon skulle tävla i damjuniorklassen 17-18 år men idag packar hon ihop sakerna igen för en hemresa på 60 mil till Gällivare.

 – Det är ju lite trist, men man kan ju inte rå för vädret, säger Karin Nutti Pilflykt som har förståelse för arrangörernas beslut.

De samiska mästerskapen var en del i Karin Nutti Pilflykts uppladdning inför Arctic Winter Games som hålls i Alaska senare i vår, men att tävlingarna ställs in kommer inte att påverka uppladdningen inför det som brukar kallas för urfolkens eget OS.

 – Jag kommer att hinna träna och ladda upp på hemmaplan, det ska nog gå bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista