Nu börjar också narkotika spridas bland de ryska samerna, säger filmmakaren Paul Anders Simma. . Foto: Henrik Montgomery/ TT
Ruošša / Ryssland

Droger hotar den samiska kulturen

2:06 min

Det är inte bara alkoholen som är till problem för de ryska samerna – nu börjar också narkotika spridas på Kolahalvön. Det säger filmaren Paul-Anders Simma, som menar att det är en fråga om liv och död för hela den samiska kulturen i Ryssland.

Alkoholen ställer till stora problem i Ryssland, och ryska Sápmi är inget undantag - 2003 kunde Sameradion till exempel rapportera att nio av tio dödsfall i området var alkoholrelaterade.

– Om fem-tio år finns inget samiskt språk, det finns inga samer, hela samhället kommer utplånas om de inte löser problemen, säger Paul-Anders Simma.

Han har sedan slutet av sjuttiotalet gjort flera filmer på Kolahalvön och vistats mycket bland ryska samer. Han menar att alkoholmissbruket slår hårt mot den samiska kulturen.

– När man kommer in med en renhjord till slakt, så fort arbetet är över är alla kanonfulla och ligger och sover i snön, ingen kan ta tillbaka hjorden till fjällen. Det är inte bara bland samer, utan överallt är det stora problem.

Och det är inte bara alkoholen som vållar skador - nu har ett nytt problem börjat dyka upp bland de ryska samerna.

– Ännu värre är att det till exempel i Lujavvr börjar komma in narkotika. Det är ännu värre problem med det än med alkohol. Folk bryter sig in i bilar och lägenheter och stjäl i princip värdelösa ting från folk som redan är väldigt fattiga, så drogmissbruk är ett stort problem, berättar Simma.

Medellivslängden för samiska män i Ryssland var 44 år 2003 – och Paul-Anders Simma tror att missbruksproblemen bidrar till den statistiken. Han jämför situationen i Ryssland idag med den i norra Sverige för 150 år sedan, innan väckelserörelsen kunde hejda missbruket.

– Problemen hos samerna på Læstadius tid, det är motsvarande förhållanden bland samerna idag. För de ryska samerna är det en fråga om överlevnad.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista