Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Sápmi

Universitet flaggar samiskt

På samernas nationaldag ska den samiska flaggan vaja på Uppsala universitet. Allt som ett resultat av doktoranden Åsa Virdi Kroiks kamp.

– Jag blev så glad att jag grät. Jag lade in så mycket av min person i det här. Och att man får gehör på kritik så här fort är väldigt ovanligt och fantastiskt, säger Åsa Virdi Kroik till Upsala Nya Tidning.

Religionshistorikern Virdi Kroik pekar på att universitetet har en problematisk historia i förhållande till minoriteter.

– Alla våra nationella minoriteter var på djupet utsatta för de rasbiologiska undersökningarna här, inte minst romerna.

Samernas nationaldag firas över hela Sameland den sjätte februari. Då hedras minnet av det första samiska landsmötet, som hölls denna dag i Trondheim 1917, skriver sajten

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista