Arkivbild betande renar. Foto: Nils-Josef Labba / SVT Sápmi
Gállok/ Kallak

Renarna blir kvar i Kallak

För en och en halv vecka sedan rapporterade vi om att Jåhkågasska sameby skulle ha renar på bete i området kring provborrningsområdet i Gállok. Detta innebar att gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines AB var tvungen att göra avbrott i sin verksamhet, i första hand i en vecka. Nu säger Niklas Spik i Jåhkågasska tjiellde att det ser ut som om de kommer att ha kvar renar i området en längre tid.

Niklas Spik beskriver betet i hela renbetesområdet som värdelöst.

– Som det ser ut nu kommer vi att ha kvar renarna i området. Vi tvingas börja fodra dem på grund av det dåliga betet. Sen avvaktar vi och ser hur det går.

Enligt ett arbetsavtal mellan gruvbolaget och samebyn har samebyn rätt att begära att all verksamhet stoppas under en period av åtta veckor, fram till och med den 30 april, om renar befinner sig i området.

Fred Boman VD för JIMAB har tidigare sagt till Oddasat.se att förfarandet med att stoppa verksamheten för att renar är i området är helt normalt och att de avvaktar och ser om det räcker med en vecka eller om det blir en längre tid. 

- Det är sådant som vi har med i våra planer, det har vi räknat med, säger Fred Boman i en tidigare intervju.

Samebyn har ännu inte kontaktat gruvbolaget men Jåhkågasskas juridiska ombud kommer att kontakta dem inom kort.

 

Marie-Louise Niia
marie-louise.niia@svt.se

Oddasat.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".