Västerbotten

Vill att regeringen satsar på ett nationell samiskt hälsocentrum

1:34 min

Västerbottens landsting vill att regeringen ska satsa på att bilda ett nationellt samiskt hälsocentrum i Storuman.

Andreas Löwenhöök som sitter i Västerbottens landstingsgrupp som jobbar med minoritetsfrågor förklarar varför.

- Det här handlar om ett nationellt centrum och då ska det också finnas ett nationellt ansvar för det. Därför tycker vi att regeringen bör vara med och ta det ansvaret, men i huvudsak så tycker vi att regeringen skall göra den här satsningen.

Tanken med en nationell samiskt hälsocentrum är att bedriva forskning, informera samt sprida kunskap till andra områden i övre Norrland.

Västerbottens landsting har ansökt om att regeringen ska satsa på att bilda ett nationellt samiskt hälsocentrum i Storuman. Några mil därifrån - till Strömsund - har Jämtlands läns landsting sökt medel till ett liknande samiskt hälsocentrum.

- Vi tycker att den här frågan är väldigt viktig, inte minst för att man kan se att det finns hälsoskillnader mellan den samiska minoriteten, framförallt de renskötande samerna, och majoritetsbefolkningen.

Man kan se att det finns högre nivåer av psykisk ohälsa, ångest och depressioner hos den renskötande samiska befolkningen. Det här vill landstinget i Västerbotten följa upp och lägga insatser på, för att kunna möta dem på ett bättre sätt. Det finns många olika myndigheter och organisationer som har efterfrågat ett samisk nationellt centrum. Detta i och med att det krävs mera forskning kring samernas hälsosituation och att man behöver samla kunskapen på ett och samma ställe.

- Utifrån det här så ser vi behovet och tycker att man skall satsa på en sådan etablering i Västerbotten, säger Andreas Löwenhöök.

Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista