Foto: SVT
Jiellevárri/Gällivare

Samiska förskolan Skierri kan tvingas läggas ner

Båda de ordinarie förskollärarna på samiska förskolan i Gällivare har sagt upp sig och slutar om två månader. Föräldrarna har inte fått någon information och är oroliga.

På förskolan Skierri i Gällivare går elva barn. Skolverkets regler som började gälla i december förra året säger att det ska vara en lämplig bemanning för att klara av den pedagogiska verksamheten på en förskola.

Bemanningen på Skierri består just nu av två förskollärare med fasta tjänster samt en vikarie. De idag tre lärarna kommer snart att bara bli 2,25 lärare. Det skulle innebära att de varje dag skulle vara tvungna att i flera timmar vara ensamma med förskolebarnen som är mellan ett och fem år.  Lärarna känner att de inte kan ansvara för barnens säkerheten och har därför sagt upp sig.

Föräldrarna har inte fått någon information om att personalen sagt upp sig av vare sig rektorn eller sameskolchefen. De har av lärarna fått veta att de slutar om två månader. Föräldern Johanna Sompio är orolig:

- Jag är jättetacksam över att det finns en samisk förskola och de gör ett hästjobb där. Här i Gällivare är det många som inte kan språket men får det via förskolan. Lärarna gör det här i protest. De är ju ensamma i över tjugo timmar med barnen varje vecka och kan inte ens gå på toaletten.

Varken Mikael Pirak, rektor för sameskolan i Gällivare eller sameskolchefen Björn Hedlund har kunnat nås för kommentarer idag. Johanna Sompio är kritisk till att föräldrarna inget fått veta.

- Det är allvarligt och i värsta fall kan vi föräldrar vara tvungna att ta bort barnen från förskolan då de inte kan garanteras en pedagogisk utbildning.

 

 Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Marja Påve
marja.pave@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista