Foto: SVT
Jiellevárri/ Gällivare

Föräldrar oroliga över Skierris framtid

"Man känner en stor oro om verksamheten upphör"
2:05 min

På förskolan Skierri i Gällivare har båda ordinarie förskollärarna sagt upp sig. Om inte sameskolstyrelsen hittar nya lärare är hela verksamheten hotad.

– Det samiska språket kommer mycket från dagisverksamheten för att vi inte pratar samiska hemma. Men vi har ändå två barn som förstår samiska och kan uttrycka sig. Pojken kan kommunicera och han har också gått från början på  Skierri, så det är jätteviktigt, säger föräldern Ulrika Viertotak som är orolig.

I dagsläget är det tre tjänster, två heltidsanställda förskollärare och en på 75 procent på förskolan. Nu ska den 75 procentiga tjänsten bort och kvar blir då de två heltidsanställda förskollärarna, som själva ska ha ansvar för 11 barn. Då kan inte säkerheten längre garanteras, menar lärarna.

 – Det kan bli aktuellt att vi måste flytta på barnen och det känns ju jättetråkigt. När vi fick reda på det här på måndag så drog vi igång ett föräldranätverk och kallade till möte. Vi har även försökt få de ansvariga att komma men det har de inte gjort. Vi hade också tänkt ha möte idag men dagarna tickar och vi vet egentligen inte vad det är som händer, säger Ulrika.

Ulrika är orolig då hon anser att skolans verksamhet är viktig för barn utan samiska språket hemma. Förskollärarna anser att situationen blir ohållbar när den tredje tjänsten försvinner och man blir ensam vid öppning och stängning.

Skolverkets regler som började gälla i december förra året säger att det ska vara en lämplig bemanning för att klara av den pedagogiska verksamheten på en förskola. Lärarna på skierri tror sig inte kunna lämna barnen ensamma för egna toalettbesök när tjänsten försvinner.

Föräldern Ulrika har redan nu börjat se sig om efter kommunal barnomsorg

 – Man känner en stor oro och man är hemsk fundersam hur det ska sluta då två fast anställda ska ha sagt upp sig, när det är så svårt att rekrytera personal till den här verksamheten, säger Ulrika Viertotak.

Rektorn för sameskolan Mikael Pirak vill inte kommentera enskilda personalärenden och hänvisar till sameskolchefen Björn Hedlund, som inte gått att nå.

Reporter Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Samiska förskolan Skierri kan tvingas läggas ner

Foto: SVT

Båda de ordinarie förskollärarna på samiska förskolan i Gällivare har sagt upp sig och slutar om två månader. Föräldrarna har inte fått någon information och är oroliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".