48 renar blev nyligen påkörda av persontåget vid tågbron vid Kaitum. Foto: Anne-Marit Pentha Päiviö/ SVT Sápmi

Trafikverket om tågdödade renar: Fullträff

Trafikverket: Det är olyckligt uttryckt
1:55 min

Fullträff - med det ordet informerar Trafikverket renägare om att deras djur blivit dödade av tåget. Upprörande och ledsamt, anser samebyordförande.

Samebyn Unna tjerusj ordförande Kjell Åke Pittsa fick via sms information om en renpåkörning, i det beskrevs olyckan som en fullträff.

 – I morse när jag läste sms.et blev jag både arg och ledsen, de kör på renarna som är på järnvägen och så skriver de "en fullträff" till renägarna, de skrattar åt oss och kör på våra renar, så känner jag det.

När renar blir påkörda av tåg så skickar Trafikverket ut information via sms till renägarna i det aktuella området. Kjell Åke Pittsa har genom åren fått många sådana sms.

Men i går morse fick han ett han aldrig fått tidigare, där stod det som vanligt var renarna blivit påkörda, men dessutom stod det att det var en "fullträff".

 – De bryr sig inte om våra renar på järnvägen, de skrattar och kör på dem, det kostar dem hundratusentals kronor men det verkar inte bekomma dem, och vi lider, säger Pittsa.

Chefen på Trafikverkets anläggningsövervakning Patrik Gummesson har förståelse för reaktionerna och han beklagar det inträffade.

 – Det är otroligt olyckligt uttryckt, det enda som fullträff beskriver är att man har träffat renen mitt på, den har alltså inte åkt iväg ut åt något håll. Vanligtvis beskriver man det som att renen blev påkörd och den for åt höger i färdriktningen, för att man ska veta var man ska leta efter renen.

Patrik Gummesson säger att en förklaring kan vara att Trafikverket har flyttat hanteringen av den här informationen från Boden ner till Gävle, och där har personalen inte reflekterat över att deras information går direkt till renägarna.

 – Det är något som jag, som deras chef, måste ta tag i och rätta till det här, det uttrycket ska inte användas, det kan vi absolut ta bort och det är inget som vi är beroende av på något sätt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".