Foto:SVT
Ruoŧŧa / Sverige

32 samebyar söker nu katastrofstöd

Fler samebyar söker hjälp på grund av beteskrisen, nu har 32 samebyar av totalt 51 sökt katastrofstöd. Sametingets rennäringsnämnd har beslutat föreslå styrelsen att skyndsamt ansöka om extra pengar från departementet.

Det är svårigheterna för renarna att komma åt det av is låsta betet som gör att renskötarna tvingas att bland annat ge renarna foder för att klara vintern. De pengar som ska gå till katastrofstöd finns att ta från Sametingets främjandeanslag på 108 miljoner kronor, som ska räcka till mycket annat. Men pengarna kommer inte att räcka till katastrofstödet i år, det konstaterar både politiker och personalen på Sametingets kansli.

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonsson har tidigare sagt att Landsbygdsdepartementet är varskott och att de kommer lämna in en officiell ansökan till departementet när betesundersökningarna, som just nu pågår, är färdiga.

Vintern 2006-2007 var det liknande förhållanden. Då fick sametinget 37 miljoner kronor extra till katastrofstöden. Av dem användes 25 miljoner, resten gick tillbaka till departementet.

Rennäringsnämndens ordförande Torkel Stinnerbom (Samelandspartiet) tror att situationen kommer lösa sig även den här gången.

-  Hur regeringen löser det finansiellt kan jag inte uttala mig om nu, men tidigare år när det har varit en sådan här rikstäckande betessituation så har departementet tillskjutit extra pengar. Så jag är hoppfull. 

 

Mikaela Sjöstedt
mikaela.sjostedt@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".