– Det kan leda till något bättre, säger Ol-Johán Sikku, Min Geaidnu. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Ruošša / Ryssland

Ryssland kritiserar Sveriges samepolitik

Sikku: "De har rätt i den frågan, så är det ju"
1:50 min

Nu kritiserar Ryssland Sveriges samepolitik. Enligt en rapport till EU uppfyller inte Sverige sina förpliktelser mot det samiska folket – bland annat tycker man att det svenska Sametinget inte har tillräckligt att säga till om.

I den färska rapporten går Ryssland igenom alla EU-länderna och räknar upp brister i de mänskliga rättigheterna.

I Sverige pekar man på diskriminering av invandrare, kvinnor och romer, man nämner FRA-lagen och arbetsvillkoren för bärplockare. Ett särskilt stycke ägnas åt samerna. Där skriver man att lokalbefolkningen är oroad för effekterna som gruvindustrin kan ha på naturen och på samernas traditionella markanvändning. 

Man hänvisar också till EU:s egna rapporter om att Sverige måste förbättra undervisningen i samiska och att man måste garantera Sametingets inflytande i frågor som rör samerna.

– De har ju rätt i den frågan, så är det ju, säger Ol-Johán Sikku, Sametingets vice styrelseordförande.

Dessutom kritiserar man i rapporten Finland för att inte ha ratificerat urfolkskonventionen ILO 169. Till saken hör att Ryssland själva inte har antagit konventionen, och att det inte heller finns något erkänt Sameting på rysk sida. Därför är Sikku osäker på om kritiken verkligen kommer från rätt håll.

– Även om Norden och Sverige inte är särskilt bra vad gäller samiska frågor så är Ryssland sämre, säger han.

EU och Ryssland håller regelbundet möten om rättsliga frågor, och då brukar EU framföra kritik mot Ryssland. Ol-Johán Sikku tror att den här rapporten är ett svar på den kritiken.

– Ryssland vill visa att andra länder inte heller är perfekta, menar han.

Och oavsett vilka anledningar Ryssland och EU har att kritisera varandra så tycker Sikku det är bra att frågorna om urfolkens rättigheter uppmärksammas.

– Det är positivt och kan leda till något bättre, att länderna tar de här frågorna på allvar, säger han.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".