Sameskolchefen sitter lugn i sin stol, uppsägningarna på Skierri oroar inte Björn Hedlund. Foto(arkiv): Anne-Ravna Allas

Sameskolchefen inte oroad över situationen på Skierri

1:41 min

Sameskolchefen Björn Hedlund är inte oroad över framtiden på förskolan Skierri, där de två fastanställda lärarna sagt upp sig. Hedlund menar att ny personal kommer att anställas och verksamheten ska fortsätta som vanligt. I övrigt vill Björn Hedlund inte kommentera omständigheterna i saken.

När Ođđasat.se får tag på sameskolchefen Björn Hedlund säger han att händelserna på förskolan Skierri i Gällivare är enskilda personalärenden.

 – Så där har vi inga kommentarer egentligen om att någon säger upp sig, det sker ju hela tiden i vår verksamhet.

Många föräldrar är oroliga över hur det kommer att bli och tycker att de fått dåligt med information från sameskolstyrelsen?

 – Sameskolstyrelsen går ju inte ut normalt sett när någon säger upp sig, vi har ju tio procents omsättning på personal varje år så om en enskild individ säger upp sig så är det inget vi meddelar föräldrarna, utan vi bedriver verksamheten i alla fall.

Björn Hedlund är alltså inte oroad över att de två fast anställda förskollärarna har sagt upp sig, han menar att det inte innebär mer än ett vanligt anställningsförfarande, det vill säga att tjänsterna annonseras ut och ny personal anställs.

Förskolan har i dagsläget tre i personalen, två fastanställda och en extra på 75 procents tjänst. Nu ska deltidstjänsten bort och kvar skulle då bli de två heltidsanställda förskollärarna. Eftersom de då skulle få ansvar för 11 barn under en hel dag så menar de att barnens säkerhet inte längre kan garanteras, därför har de sagt upp sig.

 – Jag tänker inte gå in på de här enskilda händelserna varför folk säger upp sig eller inte, det är ju personalärenden som sagt.

Men om man har två stycken lärare och de ska öppna klockan 06:00 och stänga klockan 19:00 så innebär det ju att delar av dagen kommer det vara en ensam förskollärare med tiotalet barn, är det en trygg situation tycker du?

 – Det interna arbetet i Sameskolstyrelsen går vi inte ut och kommenterar i media, men vi ser ingen oro för att verksamheten i Gällivare kan fortsätta med god kvalitet.

Björn Hedlund säger att Sameskolstyrelsen har resursberäkningar som gör att alla sameskolor går under lika villkor och idag fungerar verksamheten med de resurser som är angivna. Hedlund menar också att det finns andra enheter som har samma resurser och genomför en bra verksamhet utan problem.

 – Så att jag ser inte att det är något problem, vi har samma tilldelningsmått på alla och vi har ju samma som på de kommunala skolorna, så det skiljer inte oss från det kommunala på något sätt.    

Ođđasat.se pratade med Björn Hedlund på tisdag eftermiddag, sent på tisdag kväll så skickar han även ett mejl med följande innehåll:

"Anpassningen av tjänster på förskolorna är likvärdig för alla Sameskolstyrelsens verksamheter. Resursberäkningarna i Gällivare är densamma som övriga skolenheter. Resurserna fördelas efter antalet barn som är inskrivna och deras ålder. Minskar barnantalet, minskar resurserna.Ökar barnantalet, ökar resurserna. När föräldrar oroas över medias rapportering bör man källkritiskt granska de publicerade artiklarna och fundera över vem avsändaren är och vilket syfte denna har. Avsändaren är inte Sameskolstyrelsen. Sameskolstyrelsen har alltid sin verksamhets bästa i fokus. För den förälder som är orolig för rykten om nedläggning av förskolan kan jag lugna dem med att så länge de finns barn som vill gå på vår förskola så kommer Sameskolstyrelsen få resurser från kommunen att bedriva förskoleverksamhet. Då det enligt utsago bildats en engagerad föräldragrupp är mitt bästa råd till dem att berätta om Sameskolan för samiska föräldrar vars barn inte går hos oss idag. Detta är det bästa sättet för dem att på lång sikt stödja Sameskolstyrelsens verksamhet och säkerställa goda resurser för sina barn i Gällivare."

    

"Personalfrågor är skolchefens ansvar att lösa"

Börje Allas. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi

Sameskolstyrelsen blandar sig inte i debatten kring samiska förskolan Skierri i Gällivare. Det säger styrelseordförande Börje Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista