1 av 3
Rönnbäcken. Foto: SVT
2 av 3
Carina Mårtensson, Landsbygdsdepartementets jakt-, fiske- och sameenhet. Foto: Olle Kejonen / Sveriges Radio Sameradion
3 av 3
Carina Mårtensson. Foto: Olle Kejonen / Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Regeringens svar om Rönnbäcken lämnas in i dag till FN

I dag lämnar regeringen in sitt svar till FN:s rasdiskrimineringskommitté. Detta till följd av de klagomål som Samerådet och Vapstens sameby tidigare lämnat till kommittén angående den planerade gruvverksamheten i Rönnbäcken i Tärnaby. Efter klagomålet uppmanade FN Sveriges regering att stoppa all gruvverksamhet i Rönnbäcken tills beslut fattats i ärendet. 

I dag är det sista dagen för regeringen att lämna in sitt svar till FN:s rasdiskrimineringskommitté. Carina Mårtensson, landsbygdsdepartementets jakt, fiske- och sameenhet säger att de kommer att skicka in svaret under dagen.

- Jag håller på att titta igenom de sista skrivelserna nu, säger Carina Mårtensson.

Det är Näringsdepartementet som har haft huvudansvaret att svara på kritiken. Men även UD, miljö-, arbetsmarknads- och landsbygdsdepartementet har varit delaktiga.

- Det är olika aspekter som ska tas med i svaret, därför är det många departement, säger Carina Mårtensson.

Det var i september i fjol som Samerådet och Vapsten sameby anmälde Sverige till FN:s Rasdiskrimineringskommitté, för att företaget Nickelmountain får starta gruvverksamhet i Rönnbäcken, fast samebyn inte har gett sitt samtycke. FN:s rasdiskrimineringskommitté uppmanar Sverige att stoppa gruvetableringen i Rönnbäcken tills kommittén har fattat beslut i ärendet. Kommittén vill även att regeringen ska se över Sveriges minerallag.

Men vad regeringen svarar är inte offentligt. Vapstens samebys, Samerådets och FN:s rasdiskrimineringskommittés kritik till regeringen klassas av FN som individuella klagomål och därmed blir all korrespondens sekretessbelagt och Carina Mårtensson säger att det måste regeringen respektera.

-  Det gör att det är väldigt svårt att tala om det här, säger hon.

Samerådets jurist Mattias Åhrén säger att det är svårt att spekulera i vad regeringen har svarat.

 - Men jag är ju väldigt spänd på att se vad de svarat, säger han.  

 

Anna-Karin Niia
anna-karin.niia@svt.se

Oddasat.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista