Elfrida Bergman. Foto: Marcus Jonsson

Workshop om normalitet och avvikelse

1:10 min

Idag håller lulesamiska centrumet Arran en workshop i Drag i Norge, om att vara annorlunda. En av föreläsarna är Elfrida Bergman från Queering Sápmi.

– Dagen heter "Är du som oss? - Om normalitet och avvikelse". Det handlar om inkludering. Att kunna vara på olika sätt, men ändå kunna inkluderas i en samisk samhörighet, berättar en av föreläsarna Elfrida Bergman, från Queering Sápmi.

Etnicitet, kön, sexualitet, tro, utseende, livsstil och funktionshinder, kan uppfattas på olika sätt. Det kan ses och upplevas som berikande, men det kan också leda till stigmatisering och bli en källa till skam för individen. Under seminariet hoppas en större acceptans skapas för olikheter i oss själva och i samhället.

Förutom Queering Sápmi så föreläser Svenn-Egil Knutsen Duolljá som var den första samen som offentligt gick ut med sin homosexualitet. Lis-Mari Hjortfors kommer att berätta om hur det är att vara same som inte kan sitt eget språk. Och Anne Kalstad Mikkelsen kommer att föreläsa om bekräftelse och erkännande av andra.

– Det ska vara en dag om att bryta mot normer i det samiska samhället, berättar Elfrida Bergman.

Anmälan till seminaret gör du via akm@arran.no, eller till tlf.757 55100.


Sara Björne
sarabjorne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista