Sametingets politiker har för första gången en organiserad konsultation med de samiska organisationerna, b la Jörgen Jonsson, SSR. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Giron/ Kiruna

Sametinget möter samiska organisationer

"Vi måste göra någonting"
2:06 min

Igår var första gången som sametingets styrelse hade möte med samiska organisationer i hopp om att starta bättre dialog och samarbete med varandra. Ett möte som varit efterlängtat för både styrelsen och de samiska organisationerna.

Sikku berättar vidare att de har beslutat om att skapa ett gemensamt dokument, som ska skickas till organisationerna. Det är också viktigt hur det ska se ut formellt. Det här ska vara ett dokument som man ska kunna ändra, att kanske ha årliga träffar, åtminstonen en eller två gånger per år.

Per-Jonas Partapuoli, ordförande i Saminuorra:

– Mötet har varit väldigt bra och inspirerande. Jag tror att Sametingets styrelse har fått en hint om vart vi vill komma. Jag är ändå imponerad över hur stort kliv styrelsen har tagit, just med den här frågan. Jag hoppas att man ser det här från regeringens sida, för det är det som krävs - konsultation med regeringen. Att man ser det att Sametinget gör det med organisationer och då borde regeringen också göra det med Sametinget.

Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".