1 av 2
Zoia Vylka Ravna Foto: Pia Sjögren
2 av 2
Rodion Sulyandziga Foto: Pia Sjögren
Romsa/Tromsö

Politiskt spel när Ryssland kritiserar samepolitik

1:54 min

Häromdagen kritiserade Ryssland Sveriges samepolitik. Det är ett politiskt, diplomatiskt spel - och Ryssland kastar sten i glashus, menar flera som Sameradion träffar på konferensen Arctic Frontiers i Tromsö.

Zoia Vylka Ravna, själv från folket nenetserna från Ryssland, säger att det nu är svårt för urfolksorganisationer att samarbeta med till exempel Barentssekretariatet:

– De urfolksorganisationer som jobbar tillsammans med t e x Barentssekretariatet blir stämplade som agenter. Det påverkar deras verksamhet genom att de blir mer och mer försiktiga när det gäller samarbete, som är väldigt viktigt. Gemensamma projekt blir inte genomförda på den nivån som tidigare, så det är tufft, säger Zoia Vylka Ravna. 

Den som arbetar med pengar från utlandet riskerar att ses som agent. Allt oftare kallas urfolksrepresentanter till och för separatister, även om de inte pratar om att bryta sig loss från Ryssland. Och det stoppar mycket av det internationella arbetet på rysk sida, säger Rodion Sulyandziga från Centret för ryska urfolk i norr. 

Men det går att träffas också utan gemensamma projekt - och det är viktigt, säger Rodion Sulyandziga. Och trots att urfolkens goda internationella kontakter kanske retar ryska myndigheter tänker Zoia Vylka Ravna likadant: 

– För det första så måste vi hålla kontakt med våra bröder och systrar, som befinner sig i en annan situation och därmed har helt andra problem. Samerna i Norge, Sverige och Finland har en mycket större frihet att uttala sig.

Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista