Nuvarande kanslichef Inez Svonni Fjällström, slutar tiöll hösten. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
GIRON/ KIRUNA

Samiska inte ett krav vid rekrytering av ny kanslichef

Sametingets nuvarande kanslichef Inez Svonni Fjällström lämnar sin tjänst till hösten. Därför måste nu Sametingets styrelse börja söka en ny kanslichef. Men samiska är precis som vid tidigare rekrytering inte ett krav. 

Inez Svonni Fjällström slutar som kanslichef första november i år. Kontraktet som kanslichef är skrivet för en tvåårsperiod och nu när det går ut väljer hon att inte förlänga. Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Sametingets styrelseordförande är mycket nöjd med hennes jobb som kanslichef och har förhoppningar om att rekrytera någon som är likvärdig.

- Förhoppningen är att vi får en ny fungerande kanslichef, säger Håkan Jonsson.

Nu kommer Sametinget sätta ihop en arbetsgrupp som ska arbeta med rekryteringen och se över vilka kompetenser som behövs för tjänsten innan en rekryteringsfirma får i uppgift att annonsera ut tjänsten.

Håkan Jonsson tycker att de är viktigt att den kommande kanslichefen bör ha kunskaper i ledarskap och vana med att vara chef. Språkkunskaper eller att vara samisktalande är meriterande men inget krav.

Är samiska ett krav?

- Man får alltid väga för- och nackdelar mot varandra. Såklart om det är en fördel, finns det då andra sidor hos en person som då inte är så positiva så kommer det vägas in i det slutgiltiga beslutet. Så det går inte att säga att det är ett krav, säger Håkan Jonsson.

 

Anne Marit Pentha Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".