Gudrun Eriksen Lindi. Foto: Privat
Ruošša / Ryssland

De kämpar mot alkoholmissbruk i ryska Sápmi

1:48 min

Missbruket av alkohol och andra droger är fortfarande ett stort problem i ryska Sápmi. Men det finns de som kämpar mot det - dock behövs mer pengar, förklarar Gudrun Eriksen Lindi, som drivit ett nykterhetsprojekt i ryska Sápmi.

– Jag tycker att projektet var väldigt fruktbart. De fick igång väldigt mycket, de fick igång diskussionsgrupper och de fick förbättringar där, säger Gudrun Eriksen Lindi.

Som Sameradion berättat förut är medellivslängden bland ryska samer låg, och alkoholrelaterade dödsfall är vanliga. Det är en av anledningarna till att det samiska kvinnonätverket Sámi Nissonforum mellan 2009 och 2013 drev ett projekt för att minska alkoholmissbruket i byn Krasnošelje. Gudrun Eriksen Lindi är en av dom som har jobbat med projektet.

– De ser att det är möjligheter att göra något för att hindra att unga får problem med alkohol. Och också att de kan etablera arbetsplatser där.

Också i Lujavvr, en annan ort i ryska Sápmi, jobbas det mot alkoholen – men där är det kyrkan som är drivande, berättar Paul Anders Simma, som har vistats mycket där.

– Av dom som verkligen gör något, som är aktiva och verkligen vågar ta ställning, är det just de här människorna som jobbar med den norska samemissionen, säger han.

Han tycker att de skandinaviska samerna kan göra mer för att lyfta problematiken på rysk sida.

– Min personliga åsikt är att när det gäller samarbete med till exempel svenska och ryska samer skulle jag prioritera alkoholproblemen högst upp, säger Paul Anders Simma.

Gudrun Eriksen Lindi håller med, och tycker att man istället för att förlita sig på tidsbegränsade projekt borde satsa mer pengar på arbetet mot missbruket.

– Det gör ju att vi kan säkra att arbetet fortsätter, säger hon.

Reporter Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista