1 av 3
"Jokkmokk har lång eftersmak, det rullar i munnen som en bra champagne", säger matkännaren Carl Jan Granqvist. Foto: Olle Kejonen/SR Sameradion
2 av 3
Britt-Inger Blind, Samiskt mat- och kompetenscenter. Foto: Olle Kejonen/SR Sameradion
3 av 3
Carl Jan Granqvist och Britt-Inger Blind på ceremonin för Årets matlandethuvudstad. Foto: Olle Kejonen/SR Sameradion

Carl Jan: Jokkmokk är som en bra champagne

1:19 min

Vid en ceremoni i Stockholm utsågs Jokkmokk idag till Sveriges mathuvudstad. En av dem i juryn som valde årets huvudstad är matkännaren Carl Jan Granqvist. Han tycker att namnet "Jokkmokk" är en av stadens främsta tillgångar.

Carl-Jan Granqvist ingår i landsbygdsministerns expertråd för projektet det nya matlandet, och han är särskilt förtjust i ortnamnet Jokkmokk.

– Det finns ju inget roligare ord att ta i sin mun, det är lika roligt som att dricka en bra champagne, att liksom bara känna det där Jokk-mokk, det rullar oerhört länge och har lång eftersmak, säger han glatt.

Britt-Inger Blind jobbar på Samiskt mat- och kompetenscentrum i Jokkmokk och hon tror att utmärkelsen "Årets matlandethuvudstad" kan betyda mycket för Jokkmokk.

– Det är trevligt att vi också får visa upp våra produkter och det vi är bra på, säger Britt-Inger Blind.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista