Samebyarna betalar tillbaka lånen till Samefonden

Samebyarna i Nordmalingmålet och Samefonden har efter en lång tids tvist nu enats om hur samebyarnas lån ska betalas tillbaka.

Tvisten har handlat om en skuld på 2,5 miljoner som samebyarna lånat till renbetesprocessen mot markägare i Nordmalingområdet, söder om Umeå.

Samebyarna Ran, Vapsten och Ubmeje tjeälddie har velat att skulden ska efterskänkas, bland annat eftersom dom anser att deras vinst i Nordmalingsprocessen även kommer andra samer till gagn.

Men nu har samebyarna och samefonden enats om en förlikning. Enligt ett beslut i Lycksele tingsrätt så har samebyarna redan betalat tillbaka 1,2 miljoner kronor - och de ska vidare betala tillbaka 10 000 kronor i månaden från och med nu i januari.   

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se
          

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".