Anna Afanasyeva (t.v) och Anja Kristine Salo, som båda jobbar med urfolksfrågor på Barentssekretariatet i Kirkenes. Foto: Pia Sjögren
Ryssland

De tycker att samer från väst ger en sterotyp bild av samer i Ryssland

"De har ingen insikt"
2:34 min

I veckan har Sameradion berättat om farhågor att hela det samiska samhället på rysk sida håller på att gå under på grund av alkohol och droger. Men det är en alldeles för ensidig bild - och alltför ofta händer det att samer i väst berättar om ryska samer på ett stereotypt och fördomsfullt sätt.

Anna Afanasyeva, är same från Murmansk:  

– Mikkel Berg Nordlie skrev i en artikel och hur kolasamerna framställdes i västlig samisk media.  Om vi säger att vi är ett urfolk, varför ska vi då överta en västlig modell att representera oss själva? Det betyder bara en sak, de har ingen insikt i vad som sker i kulturen och i samhället, säger Anna Afanasyeva.

Samiska journalister, filmare och andra från väst låtsas att de kan mycket om den samiska kulturen i Ryssland, men det kan de ofta inte, säger Anna Afanasyeva vid Barentssekretariatet. Där arbetar också Anja Kristine Salo. Hon håller med om att också samer många gånger åker från väst till öst med förutfattade meningar i bagaget: 

– De är byggda på eländighetsbeskrivningar där man i förväg tror att våra stackars systrar och bröder i Lovosero behöver kläder och att det är grått och trist. Man ser inte bakom fasaden och letar efter andra saker, som man har gemensamt. På detta sätt skapar man ett avstånd som gör det svårare att samarbeta, eftersom man är så olika, trots att man är ett folk. Så det tycker jag är lite problematiskt, säger Anja Kristine Salo, från Barentssekretariatet.

Det är också mer eller mindre omöjligt att använda statistik på rysk sida, om till exempel hur utbrett problemet med alkoholism är, säger Anna och Anja. Det är oavsett inte den enda sanningen om samiska samhället i Ryssland.

– Det är väldigt svårt statistiskt sett att bevisa att det är en så stor del av befolkningen i Lovosero som är alkoholiserade. Det finns väldigt mycket driftigt folk där också.  Bland annat har man börjat jobba med turism och hur man kan revalitisera kulturen. Det är väldigt mycket positivt som också sker i Lovosero, säger Anja Kristine Salo.

Pia Sjögren

De kämpar mot alkoholmissbruk i ryska Sapmi

Missbruket av alkohol och andra droger är fortfarande ett stort problem i ryska Sápmi. Men det finns de som kämpar mot det - dock behövs mer pengar, förklarar Gudrun Eriksen Lindi, som drivit ett nykterhetsprojekt i ryska Sápmi.

Droger hotar den samiska kulturen

Foto: Henrik Montgomery/ TT

Det är inte bara alkoholen som är till problem för de ryska samerna – nu börjar också narkotika spridas på Kolahalvön. Det säger filmaren Paul-Anders Simma, som menar att det är en fråga om liv och död för hela den samiska kulturen i Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".