1 av 2
Gruvdebatten i Kiruna Foto: Merethe Kuhmunen
2 av 2
Matti Berg. Foto: Máren Iŋgá Baer
Gruvdebatt i Kiruna

Matti Berg: "Mer gruvor i renskötselområdet kan bara leda till konflikt"

Berg: ”Jag ser många konflikthärdar och är allvarligt oroad”
2:15 min

Folkets hus i Kiruna fylldes igår av åhörare när tidningen NSD anordnade en gruvdebatt. 

Moderator för debatten var Lina Norberg Juuso och Jessica Rosengren och i panelen satt Regeringes gruvsamordnare, kommunpolitiker, LKAB, Northland Recuorces och Sametinget.

Många av politikerna som deltog vill utvinna mer mineraler i Norrbotten, det ger mer för framtiden.

- Jag ser många konflikthärdar i framtiden och jag är allvarligt oroad. För jag tror att Kallak var ett startskott på någonting som kommer att ske. För de signaler jag får från näringsdepartementet är att utveckla gruvnäringen här uppe i renskötselområden. Det kan bara leda till mer konflikt, säger Matti Berg, politiker i Sametinget, ekoturistföretagare och renskötare i Girjas sameby.

I dagsläget finns det fem järnmalmsgruvor i Norrbotten och 255 beviljade undersökningstillstånd. Något som berör många i området och igår lockade gruvdebatten som NSD arrangerade en fullsatt lokal. Het fråga igår var statsomvandlingen och i paneldebatten satt bland annat regeringens egna gruvsamordnare Christina Lugnet och Norrbottens fyra kommunalråd och Sametings politiker.

Katarina Inga från Årosjokk var på plats för att se vad debatten hade att ge och hon var inte nöjd, då hon inte fick svar på varför miljölagstiftningen är så bra i Sverige:

- Det framkom inte så mycket nytt i debatten och det var mycket fokus på statsomvandlingen. Rennäringen och naturens påverkan nämndes knappt och vissa politiker ställdes sig positivt till Sveriges miljölagstiftning. Det jag skulle velat höra var vad som gör dagens miljölagstiftning så bra och om den är så bra, varför får man då bara prospektera vilt utan hänsyn till naturen, säger Katarina Inga.

Statsomvandligen var ett återkommande fråga igår bland publiken och syftet med debatten var att publiken skulle få en möjlighet att ställa frågor till panelen. Matti Berg var också en av de som satt i panelen och han tyckte att undersökningstillståndet var det viktigaste att ta upp med gruvsamordnaren men han fick aldrig chansen.

- Det jag skulle velat ta upp med Christina Lugnet var att - tycker hon att det är rätt att som det fungerar idag, att samebyarna blir överhopade med undersökningstillstånd av mer eller mindre obskyra prospekteringsföretag? Den frågan hade jag velat ställa henne.

Reporter: Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".