Ella Carin Blind och Patrik Lantto Foto:Petter Steggo
Umeå 2014

Samisk föreläsningsserie startar i Umeå

Patrik Lantto: Vi tycker att det är viktigt nu
1:59 min

Det var fullt hus på det samiska kafeet Tráhppie idag i Umeå när SSR och Vaartoe startade nytt projekt där olika föreläsningar ska hållas i Umeå för att höja kunskapsnivån om samer i Sverige.

Hälsa och livsvilkor och näthat mot samer var föreläsningstemat idag. Patrik Lantto, professor i historia och föreståndare på Vartoe, centrum för samisk forskning berättar varför föreläsningsserien är hålls:

- Vi tycker att det är viktigt nu när Umeå ska vara kulturhuvudstad. Vi fokuserar på samiska frågor och lyfter blicken och tittar utöver kulturen och ser på centrala viktiga livsfrågor idag som berör många samer, säger Patrik Lantto.

Föreläsningsserien är i tio delar med olika teman för varje gång. Några av ämnena som kan nämnas är etik i samisk forskning, ilo konventionen, nordisk samekonvention, rovdjurfrågor och exploateringar.

Patrik Lantto säger att de vill visa bredden och viktiga frågor som gäller för samer idag. Tanken är att detta skall leda till en fortlöpande verksamhet med färre seminarier från och med nästa år.

- Målet med projektet är att öka kunskapen om samer. Det finns stora kunskapsbrister generellt i det svenska samhället kring samiska frågor och samiska livsvillkor, säger Patrik Lantto.

Ellacarin Blind kulturhandläggare på SSR, svenska samernas riksförbund, säger att projektet är viktigt från SSR sida, temat hälsa-och livsvillkor i sápmi togs upp på landsmötet i Idre, där antogs en resolution om att den samiska folkhälsofrågan uppmärksammas och att Riksdag och regering gör nånting åt det.

- Har ni haft eller kommer ni ha föreläsningar direkt för samebyarnas medlemmar?

- Ja, om man ser till exempel på rovdjursituationen där kommer vi bjuda in företrädare för samebyar, men alla är välkomna, det här riktar sig till alla samer.

- Men det kan vara så att dom medlemmar som har behov att höra sådana föreläsningar, dom finns ju inte här och kanske inte kommer till föreläsningar är inte det bättre att åka runt till samebyarna ?

- Ja det kanske det är, men det är en kostnadsfråga också , och vi vill ju ha dom här föreläsningarna här i Umeå eftersom det är Umeå som är Europas kulturhuvudstad, säger Ellacarin Blind, kulturhandläggare på SSR.

Reporter Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".