Stockholm

C vill bestraffa miljöbrott hårdare

Miljöbrott måste bestraffas hårdare, slår Centerpartiet fast i en rapport inom kort. Förslagen är höjda företagsböter och ett register över tidigare dömda företag så att återfallsbrottslingar får skärpta straff.

I alliansens rättspolitik har kampen mot miljöbrott hamnat på undantag, anser Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens justitieutskott, enligt Svenska Dagbladet.

- Miljöbrott har varit ganska lågt prioriterat och vi känner att det generellt är dags att höja medvetenheten, säger han till TT.

- Det är en konkurrensfråga också. Om man inte följer vissa regler får man konkurrensfördelar gentemot andra som betalar för att göra av med avfall till exempel.

Partiet har byggt rapporten på information bland annat inhämtad efter besök hos miljöpolis och miljöåklagare.

Bötesbeloppen ligger i praktiken mellan 25 000 och 50 000 kronor oavsett hur stort företaget är. C ser hellre att företag med miljardomsättning för högre straff än småföretagare för jämförbara brott, ungefär som systemet med dagsböter.

- Det viktiga är att det ska kännas lika mycket oavsett om det är ett stort eller litet företag.

Förslagen kommer att tas upp i alliansens rättspolitiska arbetsgrupp.

- Jag känner att vi har ett stort gehör av justitieministern och andra för att vi måste höja statusen på miljöbrott, säger Johan Linander till TT.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista