Liselotte Wajstedt. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Fiktiv film om sexhandel har haft premiär

1:27 min

- Det hände i Kautokeino. Det var en sorts prostitution, säger Liselotte Wajstedt,

För en fullsatt konsthall på Kulturens hus i Luleå visade Liselotte Wajstedt sin nya film som redan innan premiären varit omtalad på grund av att Sametingets kulturnämnd kräver tillbaka de 150 000 kr som hon fick för projektet.

Filmen finns nu i tre delar där musikvideon visar hur en ung kvinna får 500 kronor för att göra tjänster för en man i en husbil där persiennerna dras ner.

Liselotte Wajstedt som jobbat flera år med filmen säger att en del av inspirationen till filmen är "Det faktum att unga kvinnor i flera år sålde sex till äldre män i Kautokeino"

- Jag har sett det i hela världen. Även i Thailand där jag blir lika upprörd och undrar varför inte äldre människor tar ansvar och säger stop. Det hände faktiskt i Kautokeino, kanske inte att de sålde för pengar men en slags prostitution, säger Liselotte Wajstedt efter premiären i Luleå.

För åtta år sedan var det flera män som dömdes i norsk domstol för att ha utnyttjat minderåriga kvinnor sexuellt. Och då satt Mikal Mienna som ordförande för mansklubben i Kautokeino där händelsen uppdagades. Han blir upprörd över att få höra Liselottes vinkel på det hela.

- Det här är felvinklat. Det var männen som utnyttjade kvinnorna, säger han. Det här är något som samhället reagerade mot när det var aktuellt, säger han.

Varför går du ut med att det var kvinnorna som sålde sex trots att flera män blev dömda?

- Jag får berätta vad jag vill. Det här är en fiktiv historia, och jag har tolkat det som att det var unga kvinnor som sålde sex, säger Wajstedt.

Du säger att det här är en fiktiv historia. Men om det inte har skett att flickor i Kautokeino har sålt sex?

- Men det är det jag har läst. Att de fick telefonkort och olika saker för det här.

Men det handlade väl om att männen vilseledde dem och utnyttjade dem?

- Det är lika illa. Att de får statusprylar. Det är också pengar, säger Liselotte Wajstedt.

Efter intervjun har nu Liselotte Wajstedt ändrat beskrivningen av filmen. Tidigare skrev hon att unga kvinnor sålde sex. Nu skriver Wajstedt att det var äldre män som "köpt sex av unga flickor under flera års tid".

 

Anna Sunna
anna.sunna@sverigesradio.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista