Nu granskar vi äldrevården

Nekas plats på äldreboende - allt fler känner sig otrygga med att åldras

98-åriga Gerda Pavval Omma i Jokkmokk får inte flytta till äldreboendet där det finns hjälp dygnet runt, trots att hon känner sig otrygg ensam hemma. Jokkmokks kommun menar att hon klarar sig hemma själv. Nu väntar hon och dottern på Förvaltningsrättens avgörande.

98-åriga Gerda Pavval Omma bor i en lägenhet i Jokkmokk. Hennes dotter Susanna Unnes Omma är ofta på besök och varje dag kommer hemtjänstpersonal och kollar till henne. Men hon känner sig otrygg ensam hemma, särskilt på natten. Hon säger ofta till sin dotter att hon hoppas på plats på äldreboendet Kaitumgården i Jokkmokk. Kommunen har dock nekat henne plats.

- Det är jobbigt, särskilt på nätterna är hon otrygg. På nätterna stänger hon för dörren med en sop, för att hon är orolig, så ingen kan komma in om det skulle hända något, säger dottern Susanna Unnes Omma.

Socialchefen i Jokkmokk Kaisa Björnström vill inte kommentera enskilda fall, men säger att de har personal som bedömer om personen kan klara sig hemma med hemtjänst. De anpassar antalet äldreboendeplatser mot hur många äldre de har i kommunen.

- Det är bra om vi kan ordna så att man får bo hemma så länge det går. Det går att överklaga beslutet om man känner att det är fel, och det går att söka på nytt under tiden om läget förändras för den det handlar om.

Gerda Pavval Omma har en gång ramlat och slagit sig blå i pannan, men kom inte ihåg vad som hänt. Susanna Omma Unnes berättar att hon är orolig för sin mamma, och har överklagat kommunens beslut till Förvaltningsdomstolen i Norrbotten. Enligt domstolen kan det ta flera månader innan det kommer ett avgörande i ett sådant här ärende.

Förra året gav förvaltningsrätterna rätt till de som överklagat i fyra fall i Norrbotten, 2 fall i Västerbotten och 9 fall i Jämtland/Västernorrland. Sammanräknat blir det var femte person i de nordligaste länen som fick rätt mot kommunerna. 

Enligt en ny SIFO-undersökning som SVT låtit göra är det många i Sverige som känner sig otrygga inför åldrandet. Av de svarande som bor i norra Sverige (Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten) känner sig 71% otrygga när det gäller att åldras i Sverige.
 
                                                                            

Mikaela Sjöstedt
mikaela.sjöstedt@svt.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".