Katarina Rimpi uppträder i år. Hon fick ett stipendium under invigningen av Jokkmokks marknad 2011. Foto: Tora Lindberg, Sameradion.
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Samiska artister både bojkottar och stödjer Jokkmokks marknad

1:42 min

Bojkott av Jokkmokks marknad är inte det bästa sättet att demonstrera mot gruvverksamheten i Jokkmokk, säger artisten Katarina Rimpi.

Katarina Rimpi är från Jokkmokk och är medlem i bandet Jargŋa och hon säger "varken det ena eller det andra är på fel sätt".

- Det är bara olika arbetssätt egentligen, jag har valt att uppträda under den här marknaden, dels för att det är kul, men också för att det är mitt sätt att slåss, säger Katarina Rimpi.

Artisterna Maxida Märak och Max Mackhé ska inte uppträda under årets marknad i Jokkmokk. Båda tycker att Jokkmokks kommun hycklar när de säger sig stödja samisk kultur, men vill ha en gruva i Kallak.

- Nu när jag ser hur kommunen har behandlat den här saken i Kallak tänker jag att det finns andra platser att spela på. Jag behöver inte ställa upp för Jokkmokks kommun i den här saken känner jag, säger Max Mackhé.

Alla måste kämpa för Sápmi på ett eller annat sätt säger Katarina Rimpi och hon använder rösten. Om hon lyckas att beröra 500 personer genom att uppträda, så är det bättre än att vara tyst säger hon.

- Om jag kan inspirera, beröra, förfära eller förtrolla, eller kanske ge en smula kunskap och förståelse om våra liv, om vårt Sápmi och vår kultur, säger Katarina Rimpi.

Ida Utsi från Porjus tycker att det är bättre att delta på marknaden, hon tycker att det är viktigt att visa att samer finns och visa att Jokkmokks marknad är samernas marknad. Hon menar att bojkott inte har någon betydelse och tvivlar på att bojkott hjälper samerna.

- Jag förstår inte vad man kan visa genom en bojkott, förstår inte hur det kan hjälpa oss samer, säger Ida Utsi.

Reporter Johnny Skoglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista