Foto: Yvonne Åsell/ Scanpix
Sápmi

Flytten av skyddsjaktbeslut på rovdjur har stoppats

2:11 min

Tanken var att besluten om skyddsjakt skulle flyttas från Naturvårdsverket ner till länsstyrelserna och det skulle ske från och med den 1 februari. Men en överklagan från rovdjursföreningen Nordulv sätter stopp för planerna.

Det är riksdagens beslut om en ny rovdjursförvaltning som ligger bakom den här maktförskjutningen. Istället för Naturvårdsverket så ska länsstyrelserna nu besluta om ja eller nej till skyddsjakt på rovdjur, till exempel när de orsakar problem för renägare eller andra.

Men föreningen Nordulv menar att det här kränker föreningens och dess medlemmars rättigheter, för det här betyder också att det inte längre går att överklaga skyddsjaktsbesluten till domstol.

- Det är ju en principiellt fråga att miljöbeslut ska kunna överklagas till domstol, vi har ju tillerkänts den här rätten förra vintern efter en lång kamp från bland annat naturskyddsföreningen. Nu känner vi det som att det är en fint från regeringen att man vill plocka bort den här rättigheten från oss, säger Jakob Norstedt Moberg, föreningens ordförande.

Som det är nu så man överklaga Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt till domstol - förvaltningsrätten är det som prövar såna överklagningar.

Men det nya innebär att det är länsstyrelserna som tar besluten om skyddsjakt - och den som vill överklaga får vända sig till naturvårdsverket - som kommer att ha sista ordet - för deras beslut kan inte överklagas - enligt den nya rovdjursförvaltningen.

Nu blir det ingen förändring, Nordulvs överklagan stoppar det tills vidare - i alla fall tills förvaltningsdomstolen sagt sitt.

Samernas riksförbunds ordförande Jörgen Jonsson företräder de flesta av landets samebyar - varav många rapporterar om akuta problem med rovdjur som dödar renar.

Jonsson hade därför sett fram emot förändringen att länsstyrelserna fick ta över skyddsjaktsbesluten - för det skulle enligt honom betyda snabbare beslut.

- Det är ju rätt så avgörande att man, när man väl söker en skyddsjakt på ett rovdjur, får ett snabbt besked som gör det möjligt att ta bort de rovdjur som gör skada, säger Jörgen Jonsson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista