Stockholm

Svenskar flitiga kortanvändare

Svenskarna ligger i Europatoppen när det gäller att använda kort för betalning. Enligt statistik från Visa Europe betalar svenskar med kort fyra gånger oftare än genomsnittseuropéen.

-I genomsnitt har nästan alla vuxna svenskar minst ett Visakort. Och vi upptäcker mer och mer enkelheten i kortbetalning, jämfört med kontant betalning, säger Christina Lind, Sverigechef för Visa Europe.

Sverige och svenskarna använder allt mindre kontanter. Enligt Riksbankens statistik för 2013 fanns sedlar och mynt i omlopp för 88 miljarder kronor, sex miljarder mindre än 2012 och 21 miljarder kronor mindre än toppåret 2007 då det fanns sedlar och mynt för i snitt 109 miljarder kronor.

Men Christina Lind tror ändå att det kontantlösa samhället är avlägset.

-Svenskarna är visserligen snabba med att ta till sig nya elektroniska lösningar, men kontanterna lär ändå finnas kvar inom överskådlig tid, säger hon.

Enligt Visas statistik gör svenskarna sammanlagt 4,3 miljoner köp med företagets kort varje dag. Svenskarnas kortköp är på lägre belopp än för det Europeiska snittet.

-Vi svenskar har för vana att göra småköp med kort. I dag är det vanligt att man köper ett paket tuggummi för kort, så var det inte för bara några år sedan, säger Christina Lind.

Mats Olsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".