Hälsa

Varnar gravida efter flera fall med listeriainfektion

Efter ovanligt många fall av listeriainfektion i landet går Folkhälsomyndigheten ut med en varning till gravida och personer med nedsatt immunförsvar och uppmanar dem att se upp med vad de äter.

Smittkällan är inte spårad, men tros vara ett livsmedel som äts över hela landet.

Enligt Folkhälsomyndigheten är riskprodukter främst matvaror som inte upphettas. Det handlar exempelvis om vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivade smörgåspålägg, patéer, kall färdigmat och dessertostar.

Under perioden oktober till december förra året rapporterades 41 fall av infektioner orsakade av listeriabakterien. Under samma period året före var det 25 fall.

Normalt orsakar listeriabakterien ingen svårare sjukdom, men hos personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida kan smittan resultera i både blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, både hos mamman och det blivande barnet.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista