Lennart Evrell, koncernchef och vd Boliden. Foto: Boliden.

Boliden undersöker fyra nya gruvor - men inga klara besked från gruvdirektören

1:33 min

Boliden har bearbetningstillstånd för fyra nya gruvor inom Dorotea och Strömsunds kommuner. Det senaste tillståndet utfärdes 2009 - men företagets koncernchef Lennart Evrell vill inte kommentera hur långt gruvplanerna har kommit.

Boliden har hittat flera olika fyndigheter av guld, silver, zink och bly på bägge sidor om länsgränsen nordväst om Dorotea och som man har bearbetningskoncession för: Granberget, Bellviksberget, Ormsjö och Lövstrand.

Det skulle kunna leda till fyra nya gruvor som enligt uppgifter från 2007 skulle kunna innebära 300 nya jobb - men förutsättningarna för att starta en gruva är att fyndigheterna är så rika så att Boliden skulle kunna bygga ett anrikningsverk på platsen.

Mer information än så är svårt att få ut från Lennart Evrell, koncernchef och vd för Boliden.

 – Vi är försiktiga att gå ut med planer innan vi har substans. Vi diskuterar inte våra prospekteringar innan vi fått några resultat, säger Evrell.

Men varför är ni intresserade av dessa fyndigheter?

 – Vi har hitta fyndigheter som är tillräckligt intressanta att borra i. Sen får vi se om det så småningom kan bli en gruva, säger Evrell.

Strax före jul lämnade Boliden också in en ansökan om bearbetningskoncession för den nedlagda Åkerbergsgruvan, norr om Skellefteå.

Gruvan drevs mellan 1989 och 2001 men stigande metallpriser och nya brytmetoder har gjort den gamla guldgruvan intressant igen.

Lennart Evrell är dock lika förtegen om detta projekt.

 – Det är samma svar som på förra frågan. Vi vet att det finns en fyndighet som kan bli intressant, men jag har ingen ytterligare kommentar.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista