Sápmi

Sexuellt utnyttjad: Jag blir stämplad som hora

En av de unga tjejerna som 2006 utnyttjades sexuellt av äldre män i Kautokeino reagerar nu starkt på filmaren Liselotte Wajstedts påstående om att det var kvinnorna som sålde sex. 
"Jag är stämplad som hora", säger en av kvinnorna som vill vara anonym.

Det var i förra veckan som Liselotte Wajstedts film Jorindas resa hade premiär. Wajstedt beskrev att hon hämtat inspiration från Kautokeino där unga kvinnor sålde sex till äldre män. Liselotte Wajstedt har senare ändrat beskrivningen till att det var äldre män som köpte sex av unga kvinnor och att hon vill göra en film där hon uppmärksammar kvinnors utsatthet och prostitution.

En av de utnyttjade kvinnorna har anonymt ställt upp på intervju i NRK Sápmi. Hon säger att det inte handlar om prosititution när unga tjejer utnyttjas sexuellt och hon känner sig stämplad som hora efter dessa påståenden.

Liselotte Wajstedt har i tidigare intervjuer sagt att det är en fiktiv film där hon har inspirerats av händelserna i Kautokeino och att det är ett sätt att uppmärksamma just kvinnornas utsatta situation.

Men en av de unga kvinnorna reagerar starkt just på Liselotte Wajstedts påstående om att det handlar om "en sorts prostitution", som de ska ha bedrivit i flera år.

– Hon förvrider dessa händelser. Det är inte prostitution när unga tjejer utnyttjas sexuellt eller tror att den äldre mannen är hennes käresta, säger kvinnan till NRK Sápmi.

Hon berättar vidare att hon nu fått känslan att hon är stämplad som hora och menar att det är fel.

– Man måste istället skydda och stötta unga tjejer som utnyttjats sexuellt och inte på detta sätt förstöra självförtroendet.

NRK Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".