Tomas Nejne i Vilhelmina södra sameby Foto: Olle Liman /SVT Sápmi
KRAAPOHKE/DOROTEA

Oroas av planer på fyra gruvor på renbetesmark

Samebyordförande: De naturliga flyttvägarna försvinner
1:48 min

Företaget Bolidens gruvplaner nordväst om Dorotea är oroväckande, det menar Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby.

Boliden har bearbetningstillstånd för fyra nya gruvor i ett gränsområde för samebyarna Vilhelmina södra och Voersne.  Men Tomas Nejne kan i dagsläget inte säga hur de ställer sig till gruvetableringar i området.

 – Det är oroväckande utifrån renskötseln att flera gruvor är på gång, säger Tomas Nejne.

Tomas Nejne säger att alla sorters marker är viktiga för renarnas möjligheter till bete - i det aktuella området passerar samebyarna på hösten och våren under flyttningarna mellan sommar och vinterbeteslanden - och gruvetableringar kommer utan tvekan att innebära konsekvenser för rennäringen, menar Nejne.

– Det är inte bara markområdet i sig som försvinner, utan markerna söndertrasas och de naturliga flyttvägarna försvinner och så tillkommer ökad trafik, det blir många aspekter att tänka igenom, jag är inte positiv till utvecklingen, säger Tomas Nejne.

I området finns fyndigheter av guld, silver, zink och bly - och enligt tidigare uppgifter från företaget skulle det kunna innebära fyra gruvor och 300 nya jobb.

Tomas Nejne säger att han nyligen har träffat företrädare för Boliden, men han har inte fått någon detaljerad information om hur företagets planer ser ut för området i nuläget - därför kan han inte heller ta ställning till gruvetableringarna.

– Först måste man ju se mer konsekvensbeskrivningar, hur stort är det, hur långt fram i tiden är det och hur länge ska de hålla på, det har vi ingen fakta om idag, men fyra gruvor i ett gränsområde mellan två samebyar det innebär ju rent naturligt att vi kommer att få konsekvenser, säger Tomas Nejne.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".