Kocktävlingen i lavvun under Sápmi awards. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion

Kock och ingenjörer inom gruvindustrin är framtidsjobben

Förskollärare, datautbildade, ingenjörer inom gruvindustrin, lastbilsmekaniker och kockar med gott renommé - det är några som kommer att ha lätt att få jobb de kommande åren.

Svårare blir det för vaktmästare, barnskötare, vårdbiträden och städare. Där kommer det att finnas ett överskott av arbetskraft, enligt Arbetsförmedlingen.

"Det blir allt tydligare att arbetsmarknaden blir alltmer tudelad. En grupp arbetssökande får ett arbete snabbt och upplever konkurrensen om jobben som liten. . . Å andra sidan innehåller arbetsmarknaden en grupp arbetssökande som möter en mycket kärv arbetsmarknad", skriver Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista