Foto: Yvonne Åsell/ Scanpix

Vargavinter i södra renskötselområdet

Många samebyar i det södra renskötselområdet rapporterar nu om problem med vargar. Totalt handlar det om 12 vargar, Naturvårdsverket handlägger just nu ansökningar om skyddsjakt på fyra av dem.

Ansökningar om skyddsjakt kommer från tre samebyar och Naturvårdsverket väntas inom kort fatta beslut om dessa.

  • Tåssåsen har ansökt om att ta bort två vargar, länsstyrelsen i Jämtland har tillstyrkt skyddsjakt.
  • Ohredahke har en ansökan gällande en varg, även där har länsstyrelsen tillstyrkt.
  • Ruvhten Sijte ansökte den 6 januari om skyddsjakt på en varg, men länsstyrelsen i Dalarna avrådde från skyddsjakt med motiveringen att renarna befann sig i ett området där det enligt dem inte finns renbetesrätt. Efter det har samebyn fått komma med ytterligare synpunkter. Även länsstyrelsen i Jämtland har ombetts skicka in sina synpunkter, och de tillstyrker skyddsjakt om vargen rör sig till samebyns betesområde.

Utöver dessa ansökningar finns det också två vargar i Junseleområdet, Västernorrland. Där har Vilhelmina södra sameby sitt vinterbetesområde och redan förra vintern hade de problem med den så kallade Junselevargen. Den vargen har flyttats från området söderut tre gånger men alltid återvänt, nu har den dessutom fått en kollega och enligt länsstyrelsen verkar de ha bildat revir

I tillägg till detta så kommer rapporter om sex vargar inom Idre sameby i Dalarna. Enligt tidningen Svensk jakt så vågar samebyn inte flytta med sina renar till vinterbetesområdet på grund av vargarna och samebyn planerar att skicka in en ansökan om skyddsjakt.

Totalt handlar det alltså om 12 vargar i det södra renbetesområdet. En av samebyarna som väntar på beslut från Naturvårdsverket är Ohredahke.

 – Det är tungt, man sover dåligt om nätterna och man tänker på det hela tiden, alltså allt kretsar ju bara kring den här frågan egentligen, säger Örjan Åhren som är medlem i Ohredahke. 

Örjan Åhren säger att man visserligen funnit dödade renar men han säger också att det merarbete som uppstår är minst lika betungande. Med varg i närheten så sprider sig renarna över stora områden och renägarna får ägna all kraft åt att försöka samla ihop renhjordarna igen.

 – Även om vi skulle lyckas så sprider de sig igen så länge vargen är kvar, säger Åhrén.

I dagslägetär det Naturvårdsverket som fattar de avgörande besluten om skyddsjakt, efter att ha fått in samebyarnas ansöknikngar samt inhämtat synpunkter från länsstyrelserna, som har en rådgivande funktion.

Men enligt den nya statliga rovdjursförvaltningen som riksdagen antog strax innan jul så ska Naturvårdsverket genom ett delegationsbeslut överlåta skyddsjaktsbesluten till länsstyrelserna. Det skulle gälla fram till sista juni 2015.

Tanken var att den nya ordningen skulle gälla från och med 1 februari, men det ser ut som att det kommer att förskjutas eftersom föreningen Nordulv har överklagat beslutet.

Nu har förvaltningsrätten avslagit Nordulvs överklagan, men föreningen har några veckor på sig att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten och innan saken är avgjord i domstol så blir det ingen flytt av skyddsjaktsbesluten til länsstyrelserna.

Under 2011 fattade naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på totalt nio vargar över hela Sverige och under 2012 beslutades om skyddsjakt på totalt 17 vargar över hela landet.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

I Ohredahke hägnas renarna in för att skyddas mot varg

Ett par dagar innan jul såg Örjan Åhrén spår av varg på sina vinterbetesmarker utanför Edsele, mellan Sollefteå och Strömsund. Vargen som finns området har gjort renarna oroliga och spridit dem över ett stora områden. För att hålla kvar dem inom betesområden har man tvingas hägna in delar av renhjorden. Örjan Åhrén intervjuas av Rádio Sápmis programledare Karen Eira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".