1 av 2
– Nu visar det sig att vi påverkar grundvattnet mer omfattande än vi trott, säger Willy Sundling, miljöchef för Northland Resources. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 2
– Den ekonomiska pressen riskerar naturligtvis att påverka attityden till miljöfrågorna, säger Arne Müller. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Bájil/Pajala

Northlands miljöproblem kan påverka naturen mer än förväntat

2:27 min

Northland Resources gruva utanför Pajala kan påverka miljön mer än vad man hittills har trott. Risken finns att myrarna i området torkar ut och företaget måste nu utreda frågan.

Det handlar om myrområdet kring Northland Resources gruva i Tapuli, där grundvattnet på grund av gruvan har sjunkit mer än man först hade räknat med. På sina håll har vattennivåerna sjunkit med flera meter enligt Länsstyrelsen, vilket kan ge uttorkade myrar i framtiden.

– Före vi började brytningen sa vi att vi inte kommer påverka grundvattnet utanför invallningen. Nu visar det sig att vi påverkar grundvattnet mer omfattande än vi trott. Det håller vi på att utreda just nu, hur stor påverkan det blir, säger Willy Sundling, miljöchef för Northland Resources.

Gruvan i Tapuli är den första av två planerade i området och företaget som idag har 300 anställda hoppas kunna anställa 100 till innan året är slut.

Redan nu bedömer man att 60 hektar påverkas av förändringarna i grundvattnet, alltså motsvarande 85 fotbollsplaner – och det i ett område med höga naturvärden och skyddsvärda växter. Men Northland Resources miljöchef Willy Sundling känner sig inte orolig.

– Frågan om det blir torrt gräs 50 eller 500 meter ut på myren. Det är myren som urvattnas, det är ingen befolkning i anslutning, säger Sundling.

Nu måste Northland undersöka hur det här påverkar miljön och rapportera det till Länsstyrelsen.

Men frågan är också vilka ekonomiska resurser företaget har att jobba med miljön. Northland balanserade i början av förra året på gränsen till konkurs, och har sen dess genomgått en rekonstruktion.

Arne Müller, som har skrivit en bok om gruvornas miljöpåverkan, menar att det inte alltid är miljön som går först för gruvföretagen. Han har skrivit ett helt nytt kapitel till bokens andra upplaga om just Northland.

– Den ekonomiska press som finns speciellt på nya, mindre, gruvbolag och prospekteringsbolag riskerar naturligtvis att påverka attityden till miljöfrågorna, säger Müller.

Men trots den minst sagt skakiga ekonomiska bakgrunden menar miljöchefen Willy Sundling att Northland har tillräckligt med pengar för att hantera miljöarbetet.

– För varje stund, för varje dag, har vi det belopp avsatt som behövs för att återställa det, säger Sundling.

Så det finns ingen risk att de här ekonomiska svårigheterna kommer påverka miljöarbetet?

– Inte alls.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista