Kiruna

Strömfel orsakade tågstopp

Problem med strömförsörjningen orsakade ett flera timmar långt stopp i tågtrafiken utanför Kiruna på torsdagen. Strömmen försvann längs järnvägen vid 15-tiden.

-Strömproblemen gör att man inte kan lägga om växlarna, sade Trafikverkets informatör Katarina Wolfram till TT på eftermiddagen.

Ett södergående SJ-tåg mellan Narvik och Stockholm tvingades att stanna i Krokvik norr om Kiruna eftersom det inte gick att fortsätta ända fram. Där blev det stående, tills SJ beslöt att backa och köra runt Kiruna för att komma vidare söderut.

Ytterligare tre tåg, som körs av Norrtåg, drabbades av förseningar. Ersättningsbussar sattes in för att kunna ta passagerarna den sista biten in till Kiruna.

Strax före klockan 20.30 var problemen avhjälpta.

-För att kunna genomföra reparationen behövde vi stänga av vindkraftverksparken, sade Robert Pletzin, pressekreterare på Vattenfall, till TT.

Problemet orsakades av fel i ett säkringsställ. Vid 21-tiden fick Trafikverket klartecken att trafiken kunde återupptas.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista