Lodjur. Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix

Lodjursstammen minskar - Licensjakt enbart i norr

Det blir ingen licensjakt på lodjur i stora delar av Sverige. Inventeringar gjorda förra vintern visar tecken på att lodjursstammen minskat.

Lodjuren är fridlysta sen 1991 i hela Sverige och licensjakten har pågått sedan 1989. Men i år kommer naturvårdsverket kommer enbart att ge länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland rätt att besluta om licensjakt på lodjur. Dessutom utreds frågan om länsstyrelsen i Gävleborg också kan ges möjlighet till licensjakt.

Orsaken är att lodjursstammarna minskar och i slutet av februari för ett år sen beräknades det finnas mellan 1000 och 1400 lodjur. För fyra år sedan beräknades det finnas mellan 1 400 och 1 900 lodjur.

─ Inventeringarna är ett mycket viktigt underlag till våra beslut. Och de senaste inventeringsresultaten visar på en nedgång av lodjurstammen, säger Magnus Kristoffersson, handläggare för övervakning och inventering på Naturvårdsverket.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista