Umeå2014, invigningsarrangemanget 1 februari 2014. Foto: Concept Art, Benita Winkler
Umeå 2014

Det samiska har en framträdande roll när kulturhuvudstadsåret i Umeå invigs i helg

I helg invigs kulturhuvudstadsåret i Umeå och människor från hela världen kommer för att uppleva snö, is och den samiska kulturen. Den stora invigningsceremonin sker ute på Umeälvens is och är en show med tre stora samiska artister tillsammans med över 200 personer på scen.  

Under tre dagar förvandlas Umeås centrum till en festplats med ljud- och ljusupplevelser och konstinstallationer i snö, is och eld. Olika utställningar, konserter och föreställningar kommer att pågå runt om i staden både inne och ute. Rådhustorget mitt i centrum förvandlas till en samisk plats med brinnande eldar, mat och olika arrangemang.

Umeå eller Ubmeje som staden heter på umesamiska ligger mitt i renbetesområdet för Ran, Gran och Ubmeje samebyar. Kulturhuvudstadsåret är uppdelat enligt de åtta samiska årstiderna som följer det samiska renskötselåret. Invigningen börjar i Dálvvie – vinter och följs av Gijrradálvvie - vårvinter,Gijrra – vår, Gijrragiessie – vårsommar, Giessie – sommar, Tjakttjagiessie – höstsommar, Tjakttja – höst ochTjakttjadálvvie – höstvinter.

På lördag är den stora invigningsceremonin ”Burning Snow” som kommer att ske ute på Umeälvens is. Det är en en timmes lång show med ljus, musik, sång och dans där även publiken är medskapare. Inga Juuso, Sofia Jannok och Ulla Pirttijärvi är tre samiska artister från tre olika länder som står för en stor del av underhållningen under ceremonin tillsammans med 240 personer på scen. Den samiska kulturarbetaren Åsa Simmas röst leder publiken genom föreställningen.

Bara själva invigningsshowen kommer att kosta 3 miljoner kronor medan hela invigningshelgen totalt kommer att kosta 20 miljoner kronor.

Invigningshelgen är uppstarten ett år av programpunkter och kulturaktiviteter i Umeå. Det var under våren 2010 som EU:s ministerråd utsåg Umeå till en av två kulturhuvudstäder i Europa 2014. Den andra staden är Riga i Lettland. 

 

Marie-Louise Niia
marie-louise.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista